WORKSHOPS VOOR INSTELLINGEN IN DE GEZONDHEIDSZORG

>Waarom Taichi en Qigong voor ouderen?

Vooral voor ouderen en mensen die normaal gesproken toch al minder bewegen is Taichi maar vooral Qigong een ideaal middel om deze mensen op een niet belastende manier in beweging te krijgen.

Qigong is bijzonder geschikt om ouderen te stimuleren te bewegen zonder belastend te zijn voor spieren en gewrichten. Ook kun je de meeste oefeningen uitvoeren op de stoel. Bijzonder geschikt voor mensen die niet of nauwelijks nog mobiel zijn en die gebruik maken van rollator of rolstoel. De oefeningen zijn niet moeilijk aan te leren en heerlijk om te doen.

Bewegen voor ouderen stimuleert de algehele conditie van het lichaam. Er wordt gewerkt aan balans en evenwicht, wat weer zorgt voor valpreventie. Spieren, pezen en gewrichten worden soepel en lenig gehouden. Het stimuleert de algehele conditie van organen en ingewanden, het reguleert en stimuleert de bloedsomloop, lymfevaten en darmstelsel. De zelfmassage (An Mo) stimuleert de energiestroom in de meridianen en de oefeningen die gebruik maken van vibratie en trilling stimuleren de aanmaak van beenmerg en zorgen voor sterkere botten. Kortom, Taichi en Qigong brengen vooral voor ouderen een win-win situatie.

Een betere balans en evenwicht, een goede algehele conditie, een gezonde eetlust en daarmee samenhangende natuurlijke stoelgang zijn een aantal voordelen van het beoefenen van Taichi en Qigong. Vooral de medische Qigongseries staan erom bekend dat ze heilzaam werken voor in het bijzonder de ouderen onder ons.

Zeker als het personeel te weinig tijd heeft is het inhuren van een Taichi en Qigongdocent een makkelijke en verantwoorde investering om de algehele conditie van de bewoners op te krikken en te onderhouden. Zo geven we al vanaf 2019 om de twee weken een Taichiles op de stoel voor de bewoners van de Antoniushof in Waalwijk.
Diverse medische onderzoeken hebben uitgewezen dat vooral bewegen met een lage belasting en in een regelmatige frequentie de algehele gezondheid bevorderen. Enkele artikelen over Taijiquan en/of Qigong, gebaseerd op medisch bewezen onderzoek:

Tai Chi goed bij knie-artrose >
Taichi goed voor gezondheid„ >
Taichi goed voor weerstand„ >
Taichi goed bij COPD >
„Taichi goed voor fibromyalgie „>

laolong