WAT IS TAICHI EN WAT KAN HET VOOR JE BETEKENEN?

laolong

Wat is Taichi?

(uitspraak: tai-tsjie, oude schrijfwijze: Tai Chi of T’ai Chi Ch’uan)

Taichi is een term voor de Chinese filosofie van Yin en Yang. Ze zijn onafscheidelijk en complementair, ze vullen elkaar aan en symboliseren een natuurlijk evenwicht. Taijiquan is de Chinese bewegingsleer die is gebaseerd op deze Yin-Yang filosofie. Het is een bewegingsmethode, waarin vloeiende ronde bewegingen samengaan met de ontwikkeling van ademenergie (Qi). Taichi is ontstaan als een vorm van zelfverdediging, maar is ontwikkeld tot een totale oefening voor de gezondheid.

De Taichi-vorm is een innerlijk gerichte oefenmethode met de bedoeling om te ontspannen door beweging en het lichaam en de geest met elkaar in balans te brengen. Daarbij zijn belangrijk de lichamelijke ontspanning, concentratie en eenheid, het waarnemen van Yin en Yang in je lichaam en in de vloeiende vormbewegingen. Zo werk je aan balans, houding, souplesse en lenigheid. Taichi is mindfull bewegen met de aandacht gericht naar jezelf.

laolong

Wat doet Taichi met je?

Het volgen van Taichilessen zorgt in eerste instantie voor een betere balans en evenwicht. De voorbereidende oefeningen geven je meer souplesse en lenigheid en een betere coördinatie. Er wordt gewerkt aan verbetering van de houding en het beoefenen van de Yangvorm zorgt voor een betere doorbloeding, het stimuleren van de lymfedoorstroming en een betere darmwerking. Ook de longcapaciteit wordt verbeterd. 

De lessen Taichi geven je een fysieke verbetering en versterking en zorgen dat je naast de rust en ontspanning ook een algehele lichamelijke conditieverbetering ervaart. Doordat je mindfull en geconcentreerd bezig bent leer je om beter je aandacht te richten en te behouden. Uiteindelijk krijg je een doorwerking naar je geestelijke gesteldheid en kom je ook mentaal beter in balans. Zodoende ben je meer bestand tegen stress-situaties en krijg je beter overzicht in je werk en bezigheden. Ook leer je beter kijken naar situaties en kun je daarop sneller en beter anticiperen.

laolong