LAOGONG TAICHI EN QIGONG: WIE ZIJN WIJ EN WAT DOEN WE?

laolong

Jan Boeren, docent en oprichter van Laogong, heeft een gedegen opleiding en jarenlange ervaring in het geven van Taichi- en Qigonglessen met als voornaamste doel het creëren van rust en ontspanning, zowel fysiek als mentaal.

Laogong geeft lessen Taichi en Qigong in de avond en overdag. Twee avondlessen en een middagles per week voor beginners en twee avondlessen en een middagles in de week voor tweedejaars leerlingen. Voor de derdejaars een avond- en middagles en voor de vierdejaars leerlingen hebben we één les per week. Daarnaast worden er middaglessen met alleen Qigong gegeven. Deze lessen zijn meer gericht op aandacht voor de wat oudere mensen en/of die fysieke problemen of ongemakken hebben (zoals reuma, fibromyalgie, ME, infarct, TIA, bestraling, chemo-therapie, operatie, IC-opname, PTSS, Long-COVID enz.). De Qigongles is bedoeld voor mensen die vaak te weinig energie hebben om ‘s avonds nog een les te volgen of die een bewegingsbeperking hebben. Het hoofddoel van onze lessen is het creëren van rust en ontspanning en het verlichten van stress- gerelateerde klachten en klachten van het bewegingsapparaat.

 

Thomas Denkers is vanaf januari 2024 toegevoegd aan het docententeam van Laogong , hij is docent/oprichter van “Tao of Motion” uit Tilburg en docent aan de BOCAM opleiding voor docenten en therapeuten volgens de Traditionele Chinese Gezondheid.

Van kinds af aan heeft Thomas zich bezig gehouden met de kunst van het jongleren. Zijn affiniteit voor beweging en manipulatie van objecten (jongleren) en zijn interesse in taoïsme brachten hem tot Tai Chi. Geen ballen of kegels, maar het lichaam en geest als instrument. Dankzij de elementen die jongleren en Tai Chi gemeen hebben, had hij onbewust al een gedegen basis gelegd. Zijn leerproces kon daardoor al snel de diepte in en hij begon aan de BOCAM beroepsopleiding.

Tijdens de opleiding in Chinese Geneeswijze ontdekte hij al snel dat hij geen therapeut was, maar docent. hij wilde niet zozeer ‘zieke’ mensen beter maken, maar de handvatten geven om zichzelf te verbeteren. Het motto ‘je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’, sprak hem aan. Als docent vind Thomas het belangrijk om zijn leerlingen ook echt de principes van Taichi en Qigong bij te brengen. Hiervoor geeft hij leerlingen in de les individuele aandachtspunten, zodat ieder zich op zijn/haar eigen niveau kan door-ontwikkelen.


https://taoofmotion.nl/
https://www.facebook.com/profile.php?id=61555265253079

 

 

 

Enkele links naar STN artikelen over Taichi en gezondheid:
https://www.taijiquan.nl/taiji-en-valpreventie-bij-ouderen/
https://www.taijiquan.nl/taiji-verbetert-de-gevoeligheid-in-de-voet/
https://www.taijiquan.nl/tai-chi-vermindert-slaapproblemen-borstkanker/

Jan is al meer dan 35 jaar bezig met Taijiquan. Hij is begonnen bij het CNGO in Tilburg en na een aantal jaren les had hij er zoveel baat bij, dat hij zelf ook les wilde geven. Na een opleiding aan de BOCAM en een tijdje lessen volgen bij Shaolinmeester Shi Xing Peng is Jan meer dan 24 jaar geleden is begonnen met Taichi- en Qigongschool Laogong in Waalwijk en lid geworden van STN (Stichting Taijiquan Nederland). Tien jaar lang heeft hij de workshops van de Franse Taijiquan-meester Thierry Alibert gevolgd. Daarnaast heeft hij een aantal jaren extra Taichi verdiepingslessen gevolgd bij Jos Horst. Enkele jaren terug is hij begonnen met het geven van workshops en clinics. Hij heeft zelfontwikkelde meditatielessen in de Taichicursus geïntegreerd. Enkele jaren geleden is hij (na een Soundfullness opleiding) ook begonnen met klanksessies met klankschalen en authentieke etnische instrumenten. Momenteel is hij zich bij het CNGO aan het bekwamen en verdiepen in de oude Yangvorm van Yang Lu Ch’an en diverse Qigongseries bij Marian Scherpenisse. Jan organiseert al weer meer dan 10 jaar de Wereld Tachidag in Waalwijk dat elk jaar een groeiend aantal deelnemers en bezoekers trekt.

Foto: Han Hermkens


Jan Boeren
Oprichter en eigenaar

Mirjam is begonnen met les te nemen bij Laogong en is daardoor gemotiveerd geraakt om ook de BOCAM opleiding te volgen. Ook haar stageperiode heeft ze gevolgd bij Laogong. De BOCAM-opleiding heeft ze afgerond met een Cum Laude vermelding. Daarnaast heeft ze verschillende andere opleidingen en cursussen gevolgd om mensen fysiek en mentaal te begeleiden. Mirjam heeft een aantal jaren de speciale aangepaste Qigonglessen verzorgd bij Laogong. Ook heeft ze een aantal jaren lessen gegeven bij de VU in Kaatsheuvel en nog steeds bij Contour De Twern in Waalwijk.
Bij Anahata Welzijn  kun je o.a. terecht voor individuele begeleiding/behandeling op natuurgeneeskundige wijze, groepslessen Taichi en Qigong en cursussen op het gebied van bewustwording, ontspanning en natuurgeneeskunde. Naast haar TCM-praktijk in Dussen en Taichischool in Dussen en Dongen assisteert Mirjam bij Laogong en zal incidenteel lessen vervangen. In de vakantieperiode geeft ze altijd buitenlessen (Zomerchi) in het wandelpark in Waalwijk en ook bij speciale themalessen zal ze aanwezig zijn of deze verzorgen. Ook geeft ze tijdens het seizoen een workshop over de vijf elementen en de meridianen.


Mirjam Meeuwissen
laolong