WAT IS QIGONG EN WAT KAN HET VOOR JE BETEKENEN?

laolong

Wat is Qigong?

(uitspraak: ki-gong, oude schrijfwijze: Chi Kung)

Qigong is de algemene term voor alle oefeningen, die te maken hebben met het beïnvloeden van de lichaamsenergie (Qi). Qi betekent energie en Gong betekent oefening. Dit zijn Chinese oefenmethodes van duizenden jaren oud, die de algehele gezondheid en constitutie verbeteren en zorgen voor een betere balans tussen lichaam en geest. Het is een universele bewegingstherapie voor een lang en gezond leven die niet gebonden is aan leeftijd, conditie, geslacht enz.

We kennen zowel statische als dynamische Qigong. Deze series en vormen zijn ontwikkeld door Qigongartsen in China, en zijn bedoeld om tot verdieping te komen in de Taijiquan. De oefeningen zijn vaak gericht op een onderdeel van het lichaam, bepaalde spiergroepen, of gericht op bepaalde organen die verbonden zijn met de meridianen (energiebanen). We leren een aantal medische Qigongoefeningen en oefeningenseries, o.a. de kluizenaarsserie, de Lianggong-serie, de 18 therapieën, de zijde-oefeningen, de vijf-elementenserie, de dierenstijlen enz. Als je thuis elke dag ook oefent (al is het maar vijf of tien minuten per dag) heeft de Qigong nog meer effect en heb je er nog meer baat bij omdat de oefeningen op den duur ook een geestelijke doorwerking hebben.

laolong

Wat doet Qigong met je?

Qigongoefeningen zijn vaak herhalende bewegingen die zijn bedoeld voor een betere lichamelijk conditie zonder de spieren en gewrichten extra te belasten. De oefeningen zijn vaak gericht op bepaalde onderdelen van het lichaam, zoals organen of spiergroepen. Soms zijn de oefeningen gericht op bepaalde meridianen, dit zijn de energiebanen van het lichaam die zijn verbonden met bepaalde organen en invloed hebben op specifieke emoties. 

De effecten van Qigong zijn vrijwel direct te ervaren en te voelen. Ten eerste voel je de rust en ontspanning in je opkomen en krijg je vaak een tintelend of zwaar gevoel in je handen. Je concentratie wordt scherper en je kunt de dingen meer van een afstand bekijken. Je gedachten worden helder en je lichaam voelt na de les “lekker” en “ontspannen” moe aan, terwijl je toch meer energie hebt gekregen. Meestal slaap je beter in en door, en wordt dan uitgerust weer wakker.

Het karakter van onze lessen is vooral gericht op rust en ontspanning. Door het werken op de meridianen kun je de energie hiervan beter controleren en daarmee breng je dus de eventueel verstoorde energie naar de organen weer in balans. Uiteindelijk breng je de algehele energie tussen Yin en Yang weer in balans. Zo zit je beter in je vel en heb je een betere weerstand tegen invloeden van buitenaf.

laolong