WAAROM DE COMBINATIE TAICHI MET QIGONG?

De ideale gezondheidscombinatie

Taichi en Qigong zijn Chinese medische oefenmethodes van duizenden jaren oud, die de algehele gezondheid en constitutie verbeteren en zorgen voor een betere balans tussen lichaam en geest. Taichi is een universele bewegingsleer voor een lang en gezond leven die niet gebonden is aan leeftijd, conditie, geslacht enz.

Taichi in combinatie met Qigong geven verbetering tegen klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, ademhalingsproblemen, spier- of gewrichtsklachten (zoals reuma, fibromyalgie, RSI, vermoeidheidssyndroom), spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk, angsten en depressies, COPD, aderverkalking, menstruatieproblemen, onrust, vermoeidheid of als je gewoon niet lekker in je vel zit. Ook stress-gerelateerde problemen zoals een burn-out of PTSS kunnen met Taichi en Qigong succesvol worden behandeld. En denk ook aan de gevolgen van COVID-19 besmetting en de gevolgen daarvan. Tevens zijn de gevolgen van een langdurige antibiotica behandeling, een narcose en/of IC verblijf en een COMA goed te behandelen  met Taichi en Qigong. De combinatie van deze twee disciplines is mindfulness ten top.

Vooral de combinatie van beweging en ontspanning bewerkstelligen dit effect. Je leert om te focussen en te relativeren en krijgt zo weer een positieve kijk op het leven. Tevens richt je de aandacht naar het lichaam en specifiek naar het bewegingsapparaat. Daardoor wordt jij je bewust van je lichaam, en dan vooral spieren en gewrichten en organen, maar ook leer je de meridianen (energiebanen) kennen met de daar bij behorende acupunctuurpunten. Ook bijzonder geschikt voor mensen die een operatie hebben ondergaan (met eventueel een IC-opname en/of met een beademing) of die een bestraling of chemotherapie hebben gehad is Qigong, maar vooral in combinatie met Taichi, bevorderlijk voor revalidatie en herstel van de lichaamsenergie na zo’n ingrijpende gebeurtenis.

Effecten van Taijiquan en Qigong

Mindfulness is een modekreet en een trend voor de aloude basisprincipes van Taichi en Qigong. De combinatie van Taichi als bewegingskunst en Qigong als meditatieve therapie geven de volgende effecten op het menselijk lichaam:
Het reinigen van het lichaam door middel van energiestimulatie en An-mo-Gong (zelfhelende massage)
Het rekken en activeren van de meridianen (de energiebanen van het lichaam)
Het bevorderen en stimuleren van het ontgiften van de organen
Het vergaren en opslaan van energie
Grotere geestelijke en fysieke kracht
Efficiëntere en actievere stofwisseling
Het versterken van de zenuwen
Hogere weerstand tegen stress en ziekte
Een beter slaappatroon
Een betere lichaamshouding

Enkele links naar berichten over hoe Taichi en Qigong de gezondheid bevorderen en verbeteren:

https://www.happinez.nl/body-yoga/eeuwenoude-vechtsport-tai-chi
https://gezondetips.nl/tai-chi-voor-je-gezondheid
http://www.gezondsnel.nl/tai-chi-dossier-alles-wat-je-moet-weten-tai-chi

https://www.gezondheidsnet.nl/tai-chi-helpt-tegen-depressiehttp://zhong.nl/bewaar-je-balans-valpreventie

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/110958-tai-chi-voor-een-gezond-leven
https://www.taijiquan.nl/taiji-en-valpreventie-bij-ouderen/

https://www.taijiquan.nl/taiji-verbetert-de-gevoeligheid-in-de-voet/

https://www.taijiquan.nl/tai-chi-vermindert-slaapproblemen-borstkanker/

 

laolong